Baranya - Somogy – Tolna

megyék matematika versenye

 

 

1987-ben Baranya, Somogy és Tolna megye matematika szaktanácsadói, a Bolyai Társulat helyi tagozatai és a Janus Pannonius Tudományegyetem matematika tanszéke hozták létre ezt a versenyt a régió tehetséggondozásának fejlesztésére.

 

Minden év őszén megyei válogatókkal választjuk ki azt a megyénként 6-6 tizenegyedikes és tizenkettedikes tanulót, akik megyéjüket képviselik. Az idén már huszadik alkalommal rendeztük meg a három megye versenyét.

 

A régióban sok jó iskola van, ezért igen komoly rang ezen a versenyen az élvonalban szerepelni. A bonyhádi gimnazistáknak a verseny kezdetétől jelentős sikerei vannak ezen a megmérettetésen.

 

Az első évben, 1987-ben Varga Tünde nyerte a 12-edikesek versenyét. A következő években Wiandt Tamás volt eredményes egy első és egy második helyezéssel. 1992-ben és 1993-ban Katz Sándor volt kétszer is első. Ebben az első hét évben egyértelműen a bonyhádi gimnáziumé volt a legerősebb csapat.

 

A 90-es évek második felében is a Tolna megyei 12 főnek mindig legalább fele bonyhádi versenyző volt. Ebben az időszakban a legeredményesebb versenyzőnknek Hartmann Miklós az első hatosztályos gimnáziumi osztályunk tanulója bizonyult, de ezekben az években nagyon megerősödött a kaposvári Táncsics Gimnázium, és többször is megelőztek bennünket. Az utóbbi három évben újra szép bonyhádi sikerek születtek: 2004-ben és 2005-ben is első helyen végzett Eckert Bernadett, és ebben a tanévben Szudi László lett első díjas.